Хосе Луис Абалос отговори на очакванията на множество транспортни организации и обяви война на нечестните превозвачи като ще включи Испания в Alliance du Routier и ще увеличи проверките на чуждестранни транспортни компании.

Припомняме, че Alliance du Routier е споразумение, което беше подписано на 31.01.2017 година от транспортните министри на Австрия, Белгия, Дания, Франция, Люксембург, Германия, Швейцария, Норвегия, Италия и Швеция. Наскоро към споразумението се присъедини и Гърция, а Холандия има статус на наблюдател. Целта на Alliance du Routier е да се обединят сили в борбата срещу социалния дъмпинг, да се гарантира честна конкуренция между транспортните компании и уважение към социалните права и безопасността на шофьорите.

Новият транспортен министър на Испания потвърди по време на презентация на плановете и приоритетите му по отношение на местният сухопътен транспорт, че страната ще подпише споразумението.

Решението на Абалос идва на фона на коментари от сенатор Лаури Кастел, който отбеляза, че участието на превозвачи от източна Европа в испанския транспорт вече е достигнало 1/3 от сектора. Кастел настоява за промени по отношение на законодателството за командироване на работници, а именно всеки шофьор, който стъпи на испанска земя, да се счита за командирован от ден първи.

Настоящите регулации за командироване засягат шофьори, които прекарват над 8 дни в Испания, което ги прави неприложими за транспортния сектор.

Основните предизвикателства пред министерството, според новия министър, са свързани с регулациите за влизане в транспортната индустрия, борбата със социалния дъмпинг, въвеждането на електронна документация, както и с пакета „Мобилност”.

Снимка: pixnio. Снимката е примерна.

Изпратете ни Вашата история, новина или снимки на info@bepnews.com или като съобщение на нашата Facebook страница.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *