Испания е поредната държава в Европейския съюз, която предприема мерки за борба с „нелоялната конкуренция” на трудовия пазар.

Това е особено наболял проблем в транспортния сектор на страната, където големи испански компании освобождават служителите си в страната и изнасят бизнеса си в държави от Източна Европа, за да се възползват от по-ниските данъчни и трудови разходи. По този начин, същите имат възможността да са по-конкурентоспособни (давайки по-ниски цени) на испанския транспортен пазар.   

В отговор на нелоялните практики, правителството на Испания одобри Кралски указ 9/2017 от 26 май, с който в испанското законодателство се транспонира европейска директива за командироването на работници, с цел да се осигури по-добър контрол на условията на труд на работниците и служителите от дружества от трети страни, извършващи дейност в Испания. Ще се следят икономическите условия и реализацията на съответните услуги при тези работни условия.

С новият указ се предвижда всички чуждестранни компании, които командироват работници в Испания, да изпълняват редица изисквания подобни на тези, които вече се прилагат в други държави от ЕС (Германия, Франция, Австрия, Белгия и др.), сред които:

  • Преди предоставянето на услуга на испанска територия, независимо от продължителността, чуждестранното дружество трябва да уведоми испанският трудов орган. Това става по електронен път, в съответствие с регламентите на Министерство на заетостта.
  • Съответната информация, която трябва да се предостави, включва цялата информация , която идентифицира предоставяната услуга (представянето на дружеството, на командирования работник, начална дата и продължителност на службата и т.н.).

Чуждестранната компания трябва да определи свой представител в Испания, който да отговаря пред органите по труда за всяко нарушение на испанското трудово законодателство. Испанските трудови служби са упълномощени да следят дали съответната фирма възнамерява да извършва дейност в страната или е просто делокализирано дружество (имащо фирмена пощенска кутия), без реална дейност в Испания.

Източник: fenadismer.es (Национална транспортна федерация на Испания)

Снимка: Pixabay

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *