Испанското правителство ще задейства процедурата по отнемане на автономията на Каталония в събота, след като регионалният президент Карлес Пучдемон отказа да оттегли твърдението си, че регионът е обявил независимост.

“Правителството ще продължи с процедурите, установени от член 155 на Конституцията, за да възстанови законноста на самоуправлението в Каталония”, се казва в официално изявление от Мадрид.

Централната власт се позова на конституционната мярка, след като Пучдемон заяви, че регионалният парламент може да обяви независимост, ако правителството в Мадрид не се съгласи на преговори.

“Ако централното правителство продължи да блокира диалога и продължи с репресията, каталонският парламент може да продължи, ако сметне за подходящо, с формално приемане на декларацията за независимост”, се казва в писмо на каталонския президент до испанския премиер Мариано Рахой.

Рахой проведе извънредна среща на кабинета в събота. Неговите съветници се срещнаха с социалистите, които са в опозиция, рано тази сутрин, за да уточнят за последно мерките, които ще предприемат.  

Прогнозите на анализатори са, че изход от кризата ще бъдат нови избори в региона.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *