Испанският премиер разпусна правителството в Каталония само часове, след като последните приеха резолюция, с която регионът се обявява за независим от Испания.

Премиерът Мариано Рахой обяви също в телевизионно обръщение, че насрочва предсрочни избори за регионален парламент за 21-и декември.

Припомняме, че вчера сепаратисткото мнозинство в каталанския парламент гласува със 70 гласа (от общо 135 члена на парламента) за обявяване на независимост на Каталония. 10 души гласуваха срещу отделянето от Испания и двама се въздържаха. Опозицията бойкотира вота и не гласува. 

Освен че свали президента на автономния регион, Карлес Пучдемон, Рахой уволни шефа на полицията и заяви, че централните правителствени министерства ще поемат контрола над каталанската администрация. 

“Испания преминава през тъжен ден,“, заяви Мариано Рахой, „Вярваме, че е спешно да бъдат послушани всички каталански граждани, зада могат те да решат своето бъдещте и никой да не действа извън закона от тяхно име.“

Действията на испанското правителство да активира член 155 от Конституцията на страната, помрачиха бързо радостта на хиляди каталонци, които излязоха в Барселона да отпразнуват независимостта си.

Снимка: Gerard Romans Camps, Wikimedia Commons

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *