Испанската Генерална пътна дирекция (DGT) и Гуардиа Сивил (APROGC) поискаха да бъдат забранени мобилните приложения, предупреждаващи шофьорите за радари и пътни проверки.

„Можете ли да си представите свят, в който убийци, крадци и терористи получават предупреждение от социални мрежи за полицейски операции срещу тях? Това вече се случва благодарение на приложения, предупреждаващи за проверки на пътната полиция, независимо дали те са с цел проверки за алкохол, наркотици , скорост или залавяне на престъпници и терористи”,

описва испанският ежедневник „El Períodicó”  настоящото положение.

Затова DGT  и асоциацията APROGC поискаха подобни приложения да станат незаконни.

„Трябва да сложим край на този легален вакуум, който е в полза на недобросъвестните шофьори, престъпниците и терористите”,

коментира Пере Наваро, оглавяващ DGT.

Инициативата “Не докладвай, не давай насоки на лоши хора” (No te chistes, no des pistas a los malos) се популяризира на специална платформа “Creando Seguridad” (Създаване на сигурност). Към нея са се присъединили множество фондации, полицейски управления и организации за здраве и безопасност.Използването на подобни приложения (например SocialDrive) е дигиталната версия на присветването с фарове, за да предупредите останалите шофьори за проверки на пътя. В България, ако Ви хванат да присветвате на друг участник в движението, за да предупредите за проверка, може да бъдете глобени със 150 лв. Никой обаче не би проверил мобилния Ви телефон за приложение, което Ви предупреждава, няма и да Ви глобят за това.

В Испания DGT и APROGC искат промени в три закона:  Закона за гражданска безопасност, Наказателния кодекс и Закона за движението по пътищата. С промените ще се забрани на шофьорите да информират останалите за проверки на пътя и радари като публикуват такава информация в интернет.

Снимка: Pixabay

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *