Испанското правителство подготвя нови регулации от следващата година, с които ще се намалят бариерите за влизане на предприемачи в транспортния сектор.

Транспортната индустрия на страната от  години усеща тежестта на рестриктивните закони. Все пак ситуацията не трябва да се възприема като прекалено трагична, като се има предвид, че Испания е в топ 5 на най-силните страни по отношение на международен транспорт в Европейския съюз и миналата година отчете 18% ръст в сектора. Проблемът всъщност е голям по отношение на малките „играчи“, които искат да се влеят в пазара.

По отношение на бариерите за влизане на транспортния пазар, има какво да се желае. След отнасяне на въпроса към Европейската комисия и Съда на ЕС, испанското правителство е принудено да промени правилата, установяващи достъпа до транспортната индустрия. Става въпрос основно за изискването един предприемач да има минимум 3 превозни средства, за да получи транспортен лиценз. От 1-и януари 2019-а година обаче, тези правила се либерализират и границата се сваля до минимум едно превозно средство.

Планираната промяна доведе до нарастващ интерес към транспортния пазар. Според Федерацията на испанските транспортни асоциации, Fenadismer, броят на хората, които в момента започват курсове за подготовка за взимане на лиценз, се е удвоил в сравнение с предходните години.

Очакваният транспортен бум в Испания обаче може да бъде ограничен от все по-нарастващия недостиг на движещата сила в сектора – шофьорите.

Снимка: Public Damain Pictures

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *