В началото на годината Транспортното министерство на Испания обяви, че се присъединява към държавите, които въвеждат забрана за прекарване на редовната седмична почивка в кабината на камиона. Очакваше се новото правило да влезне в сила през месец юли.

Законът за автомобилния транспорт (ROTT) с новите му разпоредби трябваше да влезе в сила от 1 юли. Във връзка с решение на Съда на Европейския съюз, по отношение на разпоредбите за достъп до професията превозвач, които нарушават европейското право, работата по новите регулации беше удължена.

Според съобщение на Министерство на транспорта, новият ROTT ще се прилага от 1 януари 2019 г. От тогава влиза и забраната за прекарване на 45-часовата почивка в кабината на камиона.

Испанската Асоциация на превозвачите, ASTIC, съобщава, че глобата за нарушаване на забраната ще бъде 1 000 евро.Кой още забранява?

В Италияглобите за прекарване на седмичната почивка в камиона варират от 425 до 1 701 евро. Холандияот своя страна „таксува“ нарушителите с 1 500 евро.

Германия въведе забраната за прекарване на 45-часовата почивка в кабината още през май. Страната обаче даде гратисен период до септември, през който при проверките на BAG шофьорите бяха информирани за новите правила.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *