Лидерът на испанските социалисти Педро Санчес подаде оставка, след като загуби вот във федералната комисия на партията си по въпроса дали да допусне консерваторите да съставят правителство.

От месеци Санчес отказваше да промени позицията си и да позволи правителство на малцинството на Мариано Рахой. През август Рахой загуби вот на доверие, след като социалистите гласуваха с „Не“.

Тази стъпка може най-накрая да отвори пътя към съставяне на правителство в Испания след 9–месечен политически застой.

За по-малко от година в страната се проведоха два пъти парламентарни избори. Никоя партия, включително и управляващата сега Народна партия на премиера Мариано Рахой, не постигна мнозинство. При преговорите за съставяне на коалиция консерваторите на настоящия министър председател не успяха да привлекат партии, с които да съставят мнозинство.

Напускането на Санчес, който стана лидер на Социалистическата партия през 2014 година, означава, че съпартийците му може да намерят начин да избегнат трети парламентарни избори. Това може да се случи, ако те се въздържат при следващия вот на доверие в парламента, с което да позволят на Рахой да стане премиер за втори мандат.

Социалистите сега ще бъдат с временно управление, докато на конференция на партията не бъде избран нов лидер. Според вътрешни партийни лица фаворит е председателят на Социалистическата партия в региона Андалусия – Сусана Диаз.

Временното управление ще се изправи пред една от най-големите дилеми за партията, откакто тя беше създадена през 1879 година – дали да позволи на управление на консервативно малцинство или да предизвика трети парламентарни избори в една година.

Ако не бъде формиран нов кабинет до октомври, испанските граждани ще трябва да отидат до избирателните урни отново през декември.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *