Държавният съвет на Испания даде във вторник зелена светлина на правителството на министър-председателят Мариано Рахой (на снимката горе) да подаде жалба в Конституционния съд срещу противоречивото решение на парламента на Каталония да започне процеса за обявяване на независимост от централните власти в Мадрид, пише El Pais, цитиран от Агенция “Фокус”.

Докато политическата ситуация продължава да се нажежава в автономния североизточен регион, лидерите на който призовават за безусловно отделяне от Испания, главният прокурор на Върховния съд поиска регионалните и национални сили за сигурност да останат в готовност да се справят с всеки акт на неподчинение, в случай, че съдът отсъди в полза на централното правителство.

Държавният съвет, който е върховният консултативен орган към правителството, вчера реши единодушно, че има достатъчно законови основания Рахой да обжалва приетата в понеделник резолюция за началото на процес на отделянето на Каталония от Испания.

Очаква се днес министър-председателят да събере кабинета, за да обсъдят иска. По негови думи, той има твърдото намерение да спре движението за независимост.

Още по темата: Каталония започва процес по отделяне от Испания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *