Министърът на икономиката на Италия предупреди, че Европейският съюз трябва да избере между това да позволи на страната да повиши бюджетния си дефицит, за да се справи мигрантската криза и с щетите от земетресенията, или „Унгарския начин“ – поставяне на огради по границите, което само ще засили кризата в блока.

Първият вариант означава Европа да се примири с 2.3% италиански дефицит. Другата опция обаче „ще бъде началото на края“, заяви Пиер Карло Падоан за ежедневника „Ла Република“.

Бюджетният план на Рим за 2017 година беше представен миналата седмица, преди предстоящия референдум в страната, който може да се окаже ключов за политическото бъдеще на премиера Матео Ренци. На национален вот италианците ще решат дали да бъде намалена ролята на Сената и да се централизира вземането на държавните решения.

Италианското правителство настоява пред Брюксел, че има нужда от свобода на действие, за да се справи с потока от мигранти по средиземноморските си граници и с възстановяването след сериозното земетресение през август.

Европейската комисия има множество притеснения относно плана на Рим и планира да изпрати предупредително писмо.

В петък рейтинговата агенция Fitch намали прогнозите си за Италия, посочвайки слабия икономически растеж, високия дълг на страната и несигурният изход от планирания за 4 декември референдум.

Падоан подчерта, че страната е похарчила повече пари за справяне с потока от мигранти и бежанци, от която и да е друга европейска страна.

“Досега никой не призна нашите финансови ангажименти … Това е политически проблем, който засяга целия континент,“ допълни министърът на икономиката на Италия.

Още в петък премиерът Ренци твърдо заяви, че няма да отстъпи пред ЕС и няма да промени бюджетния закон. „Искаме да отговорим на нуждите на италианските граждани, не на технокрацията на Брюксел,“ каза той.

Според проучвания на общественото мнение Ренци може да загуби на предстоящия референдум, но с действията си, във връзка с държавния бюджет, има шанс да обърне вота.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *