Външният министър на Италия призова Европейския съюз да засили ангажимента си за интегриране на държавите от западните Балкани като мярка срещу нарастващите националистически тенденции в региона, предаде Радио „Свободна Европа“.

„Балканските страни са от стратегическо значение не само за Италия, но и за цяла Европа,“ коментира Анджелино Алфано по време на визита в Албания.

„Рисковете от нестабилност в балканските държави нарастват и може да поставят под въпрос постигнатото до момента“, каза той и допълни: „Поради тази ситуация ЕС трябва да потвърди ролята си като основен партньор в региона и да изпрати силно и конкретно съобщение за сътрудничество и ангажимент към всички страни от западните Балкани.“

Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Македония, Сърбия и Черна гора се намират в различни етапи от процеса по присъединяване към 28-членния блок. Скорошните търкания между Сърбия и Косово и Албания и Македония са само част от проблемите, които се създадоха в региона.

Италия ще бъде домакин на срещата на върха между няколко държави от ЕС и нациите от западните Балкани, която ще се проведе в Триест на 12 юли. Инициативата беше стартирана преди 4 години от германския канцлер Ангела Меркел. Т.нар. Берлински процес дава възможност на лидерите от региона да обсъдят съвместни проекти с помощта на Евросъюза.

Докато италианският външен министър прави обиколката си на Балканите, канцлерът Меркел прие сръбския премиер Александър Вучич на 14 март, за да обсъдят миграцията и други важни теми.

Външният министър на Общността, Федерика Могерини, също направи обиколка на региона в началото на месеца, за да увери балканските страни, че ЕС остава отворен за разширяване, въпреки несигурността, създадена от решението за излизане от блока на гражданите на Обединеното кралство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *