Според месечно инвеститорско проучване един от всеки пет души вярва, че има голяма вероятност Италия да излезе от еврозоната. Това е най-високата стойност от началото на проучването през юни 2012 година.

Според германската компания Sentix много инвеститори се притесняват, че предстоящият референдум в страната ще реши бъдещето на правителството на премиера Матео Ренци.

Резултатите от проучването показват, че шансовете на Рим да напусне еврозоната през 2017 година са 19.3%. За пръв път Италия застава пред Гърция като държавата с най-големи шансове да остави европейската валута.

Референдумът на Апенините се смята за вот на доверие към правителството, засягайки въпрос за предложените от Ренци конституционни реформи, с които да се намали ролята на сената при процеса на създаване на закони. Италианският премиер се зарече да се оттегли от поста си, ако общественият вот бъде отхвърлен.

Според изявление на Sentix вероятността от разрив в еврозоната е нараснала след вота на британците да напуснат Европейския съюз. Франция и Холандия също са сред страните, при които има големи очаквания за излизане от общия валутен блок, показва проучването.

Все пак шансовете, която и да е държава да напусне еврозоната (24.1%) са много по-малки от пика от 70%, който беше достигнат по време на дълговата криза в блока през 2012 година.

Друга база за притеснение за инвеститорите относно Италия е натрупаната голяма сума на лоши кредити – 360 млрд. евро. Отхвърлянето на референдума и оставка на правителството би застрашило плановете за подпомагане чрез частни фондове на първата и третата най-големи банки в страната – UniCredit и Monte dei Paschi di Siena ще бъде рисковано.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *