Над 100 000 души, в някои части на Южен Судан, са заплашени от гладна смърт, съобщи ООН. Още един милион са на ръба на масов глад, съобщава ООН.

Това е най-лошата ситуацията откакто преди три години в страната започна борба между Армията за освобождение на народа на Судан (SPLA), лоялна на президента Салва Киир и опозицията, подкрепяща първият вицепрезидент Риек Мачар.

“Гладът се превърна в трагична реалност в някои части на Южен Судан и нашите най-лоши страхове се осъществиха,“ коментира Серж Тисо, представител на Организацията за прехрана и земеделие (FAO) в Южен Судан, в новинарско съобщение, издадено съвместно с Детския фонд към ООН (UNICEF)  и Програмата за световна прехрана (WFP).

Гладът се е превърнал в трагична реалност в Южен Судан. ООН предупреди, че са нужни спешни действия, за да се предотврати гладната смърт на още хора.

Според данни, цитирани от ООН, 4.9 млн. души, или над 40% от населението на страната има спешна нужда от храна.

“Над един милион деца в момента страдат от недохранване в Южен Судан; повече от ¼ от тях са сериозно недохранени. Ако не достигнем до тези деца със спешна помощ, много от тях ще умрат,“ каза Джеръми Хопкинс, представител на УНИЦЕФ в страната.

Снимка: ООН/Eskinder Debebe

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *