План за изпреварващ масиран удар по Пхенян е подготвила Южна Корея, който да унищожи севернокорейската столица, ако КНДР започне подготовка за ядрена атака, съобщи Агенция „Фокус”, позовавайки се на Yonhap.

„Всеки район на Пхенян, особено тези, в които се намира севернокорейското ръководство, ще бъдат изцяло унищожени с балистични ракети и фугасни снаряди, веднага щом Севера покаже и най-малкия признак за използване на ядрено оръжие. С други думи, столицата на Севера ще бъде изпепелена и срината със земята“, заявява източник на южнокорейската агенция.

Според друг източник Южна Корея може да използва своите ракети „земя-земя“ с обсег на действие 300, 500 и 1000 километра.

Преди два дни южнокорейски правителствен източник съобщи, че Северна Корея е тествала бомба с мощност най-малко 10 килотона. Твърденията дойдоха, след като в региона беше регистрирано земетресение със сила 5.3 по Рихтер, което според специалисти е изкуствено.

Севернокорейските власти потвърдиха, че опитът с ядрено оръжие е извършен.

Последва спешно събрание на Съвета за сигурност към ООН, на което се взе решение да се състави нова резолюция, с която да се наложат санкции на Пхенян.

САЩ, Франция и Япония бяха най-категорични в искането за налагане на рестрикции като Вашингтон обяви, че ще въведе едностранни санкции срещу Северна Корея. От друга страна беше Китай. Страната беше по-умерена при осъждането на ядрения опит, тъй като има интерес от запазване на статуквото на Корейския полустров.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *