В 9 процедури за обществени поръчки на Министерството на отбраната е установено наличието на индикатори за измама и други сериозни нарушения, съобщи служебният премиер Огнян Герджиков, цитиран от Агенция „Фокус“. По време на пресконференция в Министерски съвет бяха представени резултатите от проверките на министерствата, които Герджиков възложи по време на първото заседание на служебното правителство в края на януари.

„Разпоредих проверката на 30 януари, такава бе заръката и на експремиера Борисов, и на президента на републиката при формирането на служебния кабинет. Проверките са извърши от ведомствените контролиращи органи, а сигналите са изпратени към компетентните институции за последващи действия“, заяви служебният министър-председател.

Той заяви, че в някои министерства са установени единични случаи на административни и технически пропуски, но те като цяло не се отразяват върху законосъобразността на проведените процедури. Това са министерствата на финансите, на транспорта и информационните технологии и съобщенията, на младежта и спорта, на околната среда и водите, за земеделието и храните, на труда и социалната политика, на образованието и науката, на туризма и на енергетиката .

В Министерството на отбраната обаче ситуацията е различна. „При извършения анализ са установени нарушения на 45 от 82 процедури – повече от половината – 45 нарушения на закона за обществените поръчки и други нормативни актове. От тях по 9 процедури е установено наличието на индикатори за измама и други сериозни нарушения и са предадени на военната прокуратура. Останалите са изпратени на агенцията за държавна финансова инспекция,“ коментира Герджиков.

Снимка: Прессекретариат на Правителството

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *