Петролният износ на Иран към Южна Корея се е увеличил 4 пъти от януари, а властта в Техеран се надява да утрои годишната си търговия със Сеул, съобщават световни медии, позовавайки се на иранските власти.

Петролният министър на Иран Бижан Занганех съобщи, че износът на „черното злато” към петия по големина световен вносител на суровината е достигнал 400 000 барела на ден през април, от 100 000 барела, преди вдигането на икономическите санкции срещу Техеран през януари.

Новината идва ден, след като Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) обяви прогнозни данни, според които Иран е увеличил дневния си добив на петрол до 3.5 млн. барела през миналия месец. Това е най-голямото нарастване от декември 2011 година и близо до плановете на страната за достигане на производство от 4 млн. барела дневно.

Иран обяви амбициозни нови цели и постижения по време на посещението на президента на Южна Корея Пак Кън Хе (на снимката) в Техеран. Това беше първата визита на южнокорейски президент в близкоизточната страна, откакто двете държави са установили дипломатически връзки през 1962 година.

Пак се срещна с иранския президент Хасан Рохани и с висшия духовен лидер Аятолах али Хаменеи.

Президентите на двете държави обявиха голямо разрастване на връзките помежду им в секторите търговия и туризъм – до $18 млрд. годишно, както и възстановяване на директните полети между Техеран и Сеул.

Пак пристигна с делегация от повече от 230 корейски бизнес представители. Двете правителства подписаха 19 споразумения за сътрудничество. Woori Bank стана първият южнокорейски кредитор, който отвори офис в Техеран, съобщава новинарската агенция IRNA.

По време на срещата между духовния лидер Хаменей и президента Пак, иранският духовник е коментирал, че САЩ, които са най-близкият съюзник на Южна Корея, не бива да влияят на иранско-южнокорейските отношения.

Рохани и Пак пък обсъдиха напрегнатата ситуация на Корейския полуостров и страховете, че Пхенян може да осъществи 5-и ядрен тест. Иранският президент даде съвет на Сеул да бъде установена свободна ядрена зона.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *