Израел спира сътрудничеството с ЮНЕСКО, след като организацията за наука и култура към ООН одобри резолюция, с която „изтрива“ еврейската връзка със свети места в Йерусалим, обяви министърът на образованието на Израел Нафтали Бенет.

Бенет, който е и президент на Националната комисия за ЮНЕСКО в Израел, каза че с решението си организацията „дава тласък на тероризма“ и отрича историята.

С резолюцията ЮНЕСКО критикува Израел за ограничаване на достъпа на мюсюлманите до святото място, което евреите наричат Храмов хълм, а мюсюлманите – джамия Ал-Акса, в източен Йерусалим.

Всички срещи с официални лица от ЮНЕСКО, участие в международни форуми и професионално сътрудничество ще бъдат прекъснати до следващо нареждане, се казва в официалното съобщение.

“Откъсването на Йерусалим от Израел ще създаде ефект на доминото, който накрая ще нарани целия западен свят,“ заяви Бенет.

Израел отхвърли яростно резолюцията на ООН, като някои дори обвиниха ЮНЕСКО в антисемитизъм.

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху нарече решението „абсурд“, а президентът на страната Реувен Ривлин го определи като „срам“ за ЮНЕСКО.

Очаква се Изпълнителният съвет на ЮНЕСКО да одобри резолюцията следващата седмица, която в четвъртък беше одобрена на етап комисия.

“Да кажете, че Израел няма връзка с Храмовия хълм и Стената на плача, е все едно да кажете, че Китай няма връзка с Великата китайска стена, или Египет няма връзка с пирамидите,“ заяви Нетаняху, допълвайки, че „с това абсурдно решение ЮНЕСКО загуби и малкото легитимност, която все още имаше.“

Той каза също, че организацията пренебрегва Библията и обвини културното крило на ООН, че участва в „Театър на Абсурда.

24 държави гласуваха в подкрепа на резолюцията, 6 срещу и 26 се въздържаха. Франция, Швеция, Аржентина и Индия, които по-рано подкрепиха декларацията, сега се въздържаха.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *