Парламентът на Израел (Кнесета) окончателно одобри закон, който дава право за легализиране на заселнически домове на Западния бряг на река Йордан. Според противниците на закона, това е първа стъпка към де факто анексиране.

Законодателството легализира със задна дата 4 000 заселнически жилища в частна палестинска земя и предлага да компенсира собствениците и. Целта му е да се предотвратят бъдещи разрушения като тези, които възникнаха през миналата седмица в гарнизона Амона.

За пръв път Кнесета се опитва да налага израелски закон в Зона C на Западния бряг, който е под израелско военно и гражданско управление. Територията обаче е извън компетенциите на израелския парламент, и действието на Кнесета може да се счита като прилагане на суверенитет.

„Това е историческа стъпка към завършването на процеса, който планираме да водим; прилагане на пълна израелска независимост върху всички градове и общности в Юдея и Самария“, заяви представител на парламента.

Леви израелски неправителствени групи като „Мир сега“ (Peace Now) и Асоциацията за граждански права в Израел обещаха да се обърнат към Върховния съд срещу законодателството.

Опозиционният лидер Исаак Херцог заяви, че последствията от решението на парламента ще навредят на Израел: „Този вот не е за това дали сме за или срещу заселници, той е за това от какво се нуждае държавата Израел. Никога досега в историята на страната Кнесета не е одобрявал закон, който е срещу държавните закони и срещу главни старши юридически съветници на правителството.“

Одобряването му слага край на месеците дебати между опозиция и коалиция. Премиерът Бенямин Нетаняху първоначално се обяви срещу, но има спекулации, че е променил позицията си.

Специалният координатор на ООН за мирния процес в Близкия изток, Николай Младенов, призова Израел да се откаже от одобряването на законодателството. По думите му то значително ще намали перспективите за постигане на арабско-израелски мир. „Законът беше определен като противоконституционен от главния прокурор на страната и противоречи с международното право. Призовавам израелските депутати да преосмислят хода си“, каза Младенов.

На снимката: Израелската бариера на Западния бряг, близо до Йерусалим; Източник: Antoine Taveneaux, Wikimedia

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *