Организаторите на конкурса Автомобил на годината в Европа (Car of the Year) представиха кратък списък с кандидатите за престижната награда. В листата попадат седем модела Всички от тях вече са в продажба или ще излязат на пазара преди края на годината в 5 или повече европейски държави. Победителят ще бъде обявен на 2 март 2016 г. на автомобилното изложение в Женева. За престижната титла ще се състезават автомобилите Audi A4, BMW Серия 7, Jaguar XE, Mazda MX-5, Opel Astra, Skoda Superb и Volvo XC90.

През 2015 г. победителят в конкурса бе Volkswagen Passat. След крайното гласува моделът получи 340 точки. Citroen C4 Cactus зае второто място с 248 точки. Престижната тройка затвори Mercedes-Benz C-класа (221 точки). Във финалната надпревара участваха още Ford Mondeo, Nissan Qashqai, BMW Серия 2 Active Tourer и Renault Twingo.

През 2014 г. Peugeot 308 спечели европейската титла Автомобил на годината. Това е четвъртият модел в историята на Peugeot, станал победител в конкурса на Стария континент. Peugeot получи 307 точки от 58 членове на журито с право на глас, като остави BMW на второ място с 223 точки и Tesla на трета позиция с 216 точки.

Известно е, че през миналата седмица ви информирахме за окончателния списък на кандидатите за титлата Автомобил на годината 2015 в Северна Америка (North American Car и Truck / Utility на годината). Наградата ще бъде връчена в две категории – леки автомобили и пикапи/кросоувъри. Победителите ще бъдат обявени на автомобилното изложение в Детройт, което се провежда през януари 2016.

Финалистите в категорията на леките автомобили са: Chevrolet Malibu, Honda Civic и Mazda MX-5. За най-добър кросоувър и пикап се конкурират Honda Pilot, Nissan Titan XD, както и Volvo XC90. Финалистите бяха определени чрез гласуване, с участието на експерти, които работят в специализирани медии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *