Китайският милиардер, създател на Alibaba Group, Джак Ма (на снимката) предупреди, че отстъпването от глобализацията ще доведе само до проблеми. „Ако търговията спре, започва война“, заяви Ма по време на откриването на главните офиси на онлайн гиганта Alibaba в Австралия и Нова Зеландия.

По думите му търговията трябва да е честна, прозрачна и приобщаваща. Създателят на най-голямата платформа за онлайн търговия заяви, че глобализираната икономика е повече от транзакции на пари и стоки.

„Търговията е за търговия на ценности. Търговия на култура“, посочи той.

Джак Ма заяви, че е почувствал лична отговорност да прелети над 100 000 км миналия месец, за да популяризира глобалната търговия.

Той съобщи, че е обсъдил с австралийския премиер Малкълм Търнбул възможността за сътрудничество между Alibaba и правителството на страната-континент за създаване на регионален „е-хъб“ – търговска зона за по-свободна онлайн търговия, където бюрокрацията по границата ще е намалена значително.

“Повечето свободни търговски зони, създадени през последните 20 години, са предназначени за големи компании. Ако Австралия, Нова Зеландия и други държави могат да създадат свободна търговска зона, под формата на е-хъб, за малките бизнеси, те могат да работят като големи компании – с 24-часов клиренс, по-добри мита и по-бързи гранични проверки. Това може да помогне много на малките фирми“, каза още Джак Ма.

Снимка: World Economic Forum, Flickr

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *