На фона на множеството новини за липсата на шофьори на камиони и интерес към тази професия, историите за хора, които сменят професията и се ориентират към големите камиони, са вдъхновяващи.

Такъв пример е украинката Йелена Дровниак. Младата жена, която е защитила докторска степен в Украйна, отива в Полша и става шофьор на камион. Йелена има собствена Youtube страница – Trucking-OLena, където говори за работата си и дава съвети как да бъдете наети на работа в Полша.

Историята на Йелена е кратка и банална. Тя завършва университет в Mykolaiv, където по-късно защитава и докторска степен в областта на хранителните технологии. След като известно време търси работа като преподавател и не успява в това начинание, тя решава да замине за Полша. Там тя намира работа, но в много необичаен за нея сектор, след като изкарва шофьорска книжка за каране на камион.

„Най-накрая открих себе си. Започнах да се наслаждавам на живота. Чувствам изключителен адреналин, когато пътувам хиляди километри. Работата ми носи удоволствие и разбира се добри печалби“, споделя тя в интервю за списание „Wysokij Zamok“.
Видео: Youtube, Trucking-OLena

Йелена споделя, че не съжалява и за миг за решението си, въпреки че работата като шофьор на 40-тонен камион определено не е най-лесната.

„Най-трудно е в Германия. Там трафикът е интензивен и има чести пътни ремонти. Германците от своя страна са много „тромави“, когато става въпрос за шофиране. Лесно се кара във Франция, а най-лесно е в Холандия, където пътищата са много прости“, коментира шофьорката.

Снимка: MBWA PR, Flickr

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *