Външният министър на Йордания Айман Сафади предупреди в неделя Съединените щати за „опасните последици“ от признаването на Йерусалим за столица на Израел.

В социалната мрежа Twitter, Сафади писа, че е говорил с американския държавен секретар Рекс Тилерсон и му е обяснил, че подобно решение може да предизвика гняв в арабския свят и да осуети мирните усилия.

Според различни източници тази сряда Доналд Тръмп планира официално да признае Йерусалим за столица на Израел. Този ход може да дойде с преместването на американското посолство от Тел Авив в Йерусалим.

Палестински официални лица предупредиха за възможността за подобни действия от страна на САЩ. Председателят на Палестинската автономна област МАхмуд Абас започна дипломатически разговори с редица арабски лидери, които да разубедят администрацията на американския президент от признаване на Йерусалим за столица на Израел.

Египет и ислямисткото движение „Хамас“ също се обявиха срещу признаването.

Йерусалим е дом на юдейски, мюсюлмански и християнски светини. Палестинците искат градът да стане столица на бъдещата им държава. Претенциите на Израел над целия град обаче също не се признават от международната общност.

Снимка: Pixabay

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *