Американският държавен секретар Джон Кери се срещна със Саудитският крал Салман бин Абд ал-Азиз Ал Сауд, принц Мохамед бин Найеф бин Абдул Азиз ал Сауд, както и с още няколко висшестоящи от Саудитска Арабия, с които са обсъдили регионалните проблеми свързани с Йемен, Либия и Сирия, съобщават от Държавния департамент на САЩ.

Акцент е бил поставен върху ситуацията в Сирия тъй като тази седмица се очаква да бъде проведена срещата на Международната група за подкрепа на страната, която ще се състои във Виена.

Кери отново е потвърдил трайната стабилност на двустранните отношения между Съединените щати и Саудитска Арабия.

Държавният секретар на САЩ предостави актуална информация за положението в Сирия, след потвърждението за прекратяване на военните действия в страната от миналата седмица. Що се отнася до Йемен, Кери и крал Салман са обсъдили необходимостта от укрепване на продължаващото примирие, както и нуждата от намаляване на насилието и продължаване на мирните преговори, водени от ООН.

До края на май следват посещения на държавния секретар в Австрия, Белгия, Бурма и Виетнам. По време на визитите ще бъдат обсъдени ключови регионални проблеми, свързани с Близкия изток и конфликта в Нагорни Карабах. Заедно с американския президент Барак Обама, Джон Кери ще посети Виетнам, за да засвидетелстват продължаващия ангажимент за повишаване на дипломатическото, икономическото и обвързването в сферата на сигурността между САЩ и страните от Азиатско-тихоокеанския регион. Дискусиите целят да бъде събрана подкрепа за одобрение на Транс-тихоокеанското партньорство.

Снимка: Държавният секретар Джон Кери (отляво) и крал Салман (отдясно). Източник: Държавен департамент на САЩ

Споменаване на “Джон Кери провежда редица срещи във връзка с ключови регионални конфликти по света” в

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *