Крайно време е България и Румъния да бъдат приети в Шенген. Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в своята годишна реч за състоянието на Европейския съюз, с която се открива новия парламентарен сезон в Европейския парламент.

„Ако искаме да укрепим външните си граници, сега е моментът България и Румъния да влязат в Шенген”, каза още той.

Според него всички държави в ЕС трябва да поемат отговорност за опазване на външните граници на общността. България, Италия и Испания не трябва да бъдат оставяни да се справят сами с осигуряването на граничната сигурност, допълни той.

Юнкер изрази позиция в подкрепа на въвеждане на единната европейска валута – евро, във всички държави от ЕС, включително и по-бедните източноевропейски страни.

Председателят на ЕК призова за по-тясно сътрудничество между всички членки на Общността. По думите му ЕС трябва да продължи да се разширява до 2025-а година като може да достигне около 30 членки.

Юнкер се обяви против създаването на нови институции в Евросъюза и предложи в бъдеще ЕК и Европейският съвет да имат един председател, избиран пряко от Европарламента.

Председателят на ЕК настоя всички европейски потребители да имад достъп до стоки с еднакво качество, а работниците да не бъдат делени на „първа и втора класа” – да имат равни права и възнаграждения за съответно положено еднакво количество труд на едно място.

По време на речта си Юнкер няколко пъти говореше за „27-те страни”, изключвайки Обединеното кралство от темите за бъдещето на Общността.  

Снимка: Wikimedia Commons

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *