Президентът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призова за оставяне на вратата отворена за диалог между Европейския съюз и Русия.

„Винаги съм вярвал в силата на диалога,” коментира той по време на откриващата церемония на Международния икономически форум в Санкт Петербург. „Когато отношенията ни са напрегнати, ние трябва да продължим разговорите. Дори при наличие на икономически санкции, трябва да оставим вратата отворена.”

Връзката ЕС-Русия не е „необратимо счупена”, каза Юнкер и допълни: „Ние сме взаимозависими”.

Жан-Клод Юнкер заяви, че единственият начин ЕС да вдигне санкциите срещу Русия е Москва да изпълни всички точки от Минското споразумение.

Президентът на ЕК коментира и предстоящия референдум за членството на Великобритания в ЕС. Той подчерта, че евентуалното излизане на Лондон от общността не би довело до разпад на Общността, но ще създаде несигурност:

„Не смятам, че Европейският съюз ще е застрашен от смърт, ако Великобритания напусне, защото продължаваме процеса на тясно сътрудничество в Европа и дори задълбочаваме връзките, особено в икономическия и валутен съюз. Но трябва да си научим урока, защото този евроскептицизъм вече се вижда не само във Великобритания.”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *