Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предупреди американския президент Доналд Тръмп да не окуражава други държави да копират решението на Великобритания да напусне Европейския съюз, защото разпад на блока може да доведе до война на Балканите.

В интервю за „Файненшъл Таймс“ Юнкер определи ентусиазма на Тръмп относно Брекзит, като „досаден“ и „изненадващ“.

Освен, че одобрява напускането на Обединеното кралство, държавният глава на САЩ се сближи с крайнодесни британски политици като Найджъл Фарадж (тогавашен лидер на Партията на независимостта на Великобритания, UKIP).

Жан-Клод Юнкер е предал предупреждението си към Тръмп по време на посещението на американския вицепрезидент, Майк Пенс, в Брюксел през февруари.

“Казах на вицепрезидента, ‘Не казвайте това, не канете други да напуснат, защото, ако ЕС се разпадне, ще има нова война в Западните Балкани“, каза председателят на ЕК.

Той подчерта, че перспективите за членство в ЕС са много важни за Балканските страни.

“Ако ги оставим сами – Босна и Херцеговина, Сърбия, Македония, Албания, всички тези страни – ние ще имаме война отново“, допълни той, правейки препратка към конфликта между сърби, хървати и босненски мюсюлмани от 1991 година, който беше приключен след намесата на НАТО.

Въпреки че Юнкер планира да посети Вашингтон през април, той не е сигурен дали ще се срещне с Доналд Тръмп. „Те [администрацията на Тръмп] се опитват да уговорят среща, но той има други приоритети“, уточни председателят на ЕК.

Той отбеляза и, че американският държавен глава „не разбира нищо за Европа“.

Коментарите на Юнкер идват преди срещата на 27-те държави-членки на ЕС (без Великобритания), които ще се срещнат днес, 25 март, в Рим, за да отбележат 60-годишнината от подписването през 1957 година на Договора от Рим. С него се създава първообразът на ЕС – Европейската икономическа общност.

След презентацията на „Бялата книга“ за бъдещето на Европа, европейските лидери ще приемат Декларацията от Рим, в която се описват миналите постижения на Съюза, настоящите предизвикателства и ангажимента на 27-те да работят за единство и засилване на общите действия в ключови области за благоденствието на европейските граждани.

Премиерът на Великобритания Тереза Мей, не беше поканена на срещата. Очаква се тя да задейства член 50 от Лисабонския договор на 29 март. С това ще даде старт на процедурата по излизане на Обединеното кралство от ЕС.

Снимка: Wikimedia Commons

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *