Въпреки, че новите руски влекачи не са топ избор (ако изобщо са част от възможностите за избор) на българските шофьори на камиони и транспортни фирми, е интересно да следим развитието на производството им спрямо западната конкуренция. KAMAZ започна сглобяването на модела 5490 NEO като се очаква първите 135 бройки да слязат от конвейера до края на месец април.

Основният фокус при подобрената версия на модела KAMAZ-5490 е паднал върху капацитета на резервоарите за гориво. 5490 NEO ще се предлага в четири версии – две с автоматична трансмисия, произведена от ZF и две с механична скоростна кутия от ZF KAMA. По дългата колесна база (с 200 мм) е позволила да се увеличи капацитета на горивния резервоар до 695 литра. При нужда може да се добави втори резервоар за гориво и общият капацитет да достигне 1 100 литра.

Ето и малко технически характеристики на модела:

  • Двигателят на руския влекач е 6-цилиндров 11.97-литров дизелов агрегат Daimler OM 457LA.V/3 с турбокомпресор. Шофьорът разполага с 401 конски сили при 1900 об/мин. и максимален въртящ момент от 2000 Нм.
  • Сред допълнителните екстри, които се предлагат са: сензор за натоварване на задния мост, климатик, отделен нагревател за кабината, електронен тахограф, седалка за водача с пневматично окачване.

Снимка: KAMAZ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *