Разработването на автономно движещи се превозни средства се превръща в силна тенденция, която рано или късно ще доведе до създаване на практичен и масов продукт.

След Google и руската онлайн търсачка Яндекс (Yandex) се включва в подобен проект. По време на Автомобилния салон в Москва руската компания КАМАЗ представи концепция на градски транспортни системи, включваща използването на безпилотни автобуси. Производителят на тежкотоварни превозни средства си партнира с Daimler и Yandex за този проект.

Автономният шътъл може да превозва до 12 души и да изминава близо 200 км с едно зареждане. Yandex ще допринесе към проекта с опита си в разработване на изкуствен интелект и разпознаване на глас и ще има централна роля при разработка на интерфейса – возещите се ще използват свързано с Yandex мобилно приложение, за да определят дестинацията си.

Тестовете на безпилотния автобус ще започнат от 2017 година. В началото обаче возилото ще се тества само в затворени комплекси като бизнес паркове, изложбени центрове, научни комплекси и летища, тъй като в Русия все още няма законодателство, което да урежда движението на автономни превозни средства по пътищата.

Видео:RT

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *