Германският евродепутат Майкъл Крамер, призова за по-ефективна борба срещу устройствата за манипулиране на AdBlue системите. Той подчерта, че тези измами не водят само до вреда за околната среда, но представляват и финансова измама.

По думите му, нарушението не трябва да приключва само със санкции за транспортните компании. Крамер предложи производството и продажбата на емулатори също да попадне под ударите на закона.

Евродепутатът е убеден, че ефективната борба с използващите подобни манипулиращи устройства може да бъде започната от отделни държави в Европейския съюз, които имат достатъчно правни възможности.

Той цитира много интересна статистика, разработена от германския университет в Хайделберг. Данните показват, че всеки трети камион от Източна и Южна Европа има AdBlue емулатор.Изглежда интересът към подобни устройства е нараснал значително пред последните няколко години. Още през 2017 година германската телевизия ZDF излъчи репортаж, в който разкри, че един на всеки пет камиона в Източна Европа има манипулатор за AdBlue.

Повече за този тип измами може да прочетете тук.

Снимка:  autoaid.de, Wikimedia

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *