Намаляване на разходите и опазване на околната среда са сред ключовите предизвикателства пред транспортния сектор. И в двата случая ключова роля играе изборът на камиони. Все повече компании в Европа предприемат стъпка към преход от дизелови камиони към алтернативни и по-чисти горива.

Такъв е случая с верига супермаркети в Испания, които наскоро закупиха 20 камиона Scania, задвижвани с LNG (втечнен природен газ). Целта на компанията е да намали емисиите си вредни газове. В допълнение към това е и ползата от много по-малкия шум на камионите задвижвани на газ, спрямо тези на дизел.

Голямо предимство на LNG камионите е, че те могат да изминат до 1 000 км на резервоар, в сравнение с до 300 км пробег на резервоар за CNG. По-големият пробег ги прави подходящи за регионална дистрибуция.

Тук е редно да отбележим, че наскоро Scania писаха за свои камиони, задвижвани със CNG, които могат да изминат до 800 км. Специалното тук са иновативни карбонови резервоари, разработени съвместно с американски производител на CNG горивни системи. Втечненият природен газ отново води по пробег спрямо компресирания, но разликата е значително по-малка.

Снимка: Scania

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *