Движението в най-лявата лента на магистралата е забранено за камиони в много европейски страни. Изглежда обаче много шофьори забравят за тези правила.

Миналата седмица 9 шофьори на камиони бяха обвинени, че възпрепятстват преминаването на спасителни коли. Това се случи при инцидент на германската магистрала А5, при който френски автобус не можа да спре и се вряза в задната част на силозен камион. За щастие има само ранени, но не и загинали при катастрофата.

В дадената ситуация, девет камиона са се намирали в крайна лява лента на магистрала с три платна. Според полицията, с присъствието си там, те значително са възпрепятствали формирането на спасителен коридор, по който да преминат линейките.

Да припомним правилата

Във връзка с този случай ние решихме да припомним някои правила за движение на товарни автомобили в Германия, а също и в Холандия и Великобритания.

Германските разпоредби ясно регламентират въпроса

На магистрали с поне три ленти превозни средства с брутно тегло над 3.5 тона нямат право да се движат в най-лявата лента. Забраната важи и за превозни средства, теглещи ремаркета, независимо от теглото им.

Най-бързата лента може да се използва само когато е нужно да се смени посоката на движение. Това се отнася за случаи, при които най-лявата лента води в посока, различна от всички останали.

Тези правила са в сила в Германия от години. Холандците и британците също имат подобни правила

В Холандия забраната за движение в най-лява лента при поне три лентова магистрала се отнася до две категории превозни средства – такива които са с дължина поне 7 м, без значение от брутното тегло, и камиони с тегло над 3.5 тона.

Законът във Обединеното кралство е по-обширен. При аутобан с най-малко три ленти, дясната лента не може да се използва от следните превозни средства:

  • Камиони с брутно тегло над 7.5 т;
  • Камиони с тегло между 3.5 и 7.5 тона, изискващи ограничител на скоростта;
  • Превозни средства с тегло над 7.5 т, с възможност да превозват повече от 8 пътника и шофьор;
  • Пътнически превозни средства между 3.5 и 7.5 т, способни да превозват повече от 8 пътника и водач и задължени да имат ограничител на скоростта;
  • Превозни средства, теглещи ремаркета, независимо от брутното им тегло.

Интересно е, че във Великобритания гореспоменатите превозни средства имат право да навлизат в най-бързата лента, ако изпреварват превозни средства с извънгабаритна ширина.

Високите технологии вече се използват от КАТ Чехия

Снимка: pxhere

2 коментара за “Къде е забранено движението на камиони в най-лявата лента на магистралата?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *