Лидерът на Каталония Карлес Пучдемон, заяви, че регионът ще обяви независимост до няколко дни. Пред „Би Би Си“, той коментира на 3-и октомври, че правителството му ще „действа в края на тази или началото на следващата седмица“, на фона на нарастващите протести в полза на независимостта в региона.

Пучдемон предупреди, че, ако испанското правителство се опита да се намеси и да поеме контрола над Каталония, това ще бъде „грешка, която променя всичко“.

Каталонските власти обявиха, че 90% от гласувалите 2.26 милиона души, които участваха в определения от централната власт в Мадрид като „нелегален“ референдум за независимост на 1-и октомври, са гласували в полза на отделяне от Испания. Според официални власти избирателната активност е била около 42%.

Преди вота, проучвания показаха, че едва 40% от 7.5 милиона каталонци подкрепят независимостта на региона, но много, които бяха против, просто не отидоха да гласуват.

Конституционният съд на Испания определи по-рано референума като нелегален, а испанската полиция блокира изборни секции в деня на вота. Над 900 души бяха ранени в сблъсъци с органите на властта.

Испанският премиер Мариано Рахой нарече допитването „подигравка“ с демокрацията“, а Европейската комисия изрази подкрепа към властите в Мадрид преди вотът да се състои.

Испанският крал Фелипе Шести, в телевизионно обръщение, обвини каталонските лидери, че действат против демократичните принципи и разделят каталонското общество.

Той определи като „безотговорно“ поведението им, което е подкопало социалната хармония в региона.

Каталония е най-богатият регион в Испания, който има отделен език и култура. Регионът е част от Испания от 15-и век насам, сепаратистките идеи не са нещо ново.

Снимка: Generalitat de Catalunya, Wikimedia

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *