Президентът на САЩ Барак Обама ще отговори на руската хакерска атака, „която нахлу в пространството на нашите избори”, преди да напусне поста си. Това заяви в интервю за американския телевизионен канал MSNBC американският държавен секретар Джон Кери.

“Президентът Обама даде да се разбере, че си запазва правото да отговори на Русия на място, време и начин по негов избор. Повярвайте ми, ще бъде негов избор”, каза Кери.

Според официално лице, коментирало за медията, отговорът на американския държавен глава може да стане ясен още тази седмица.

На въпрос дали ще бъдат наложени санкции, Джон Кери заяви, че не желае да спекулира с това какво Обама ще или няма да направи.

По време на последната си пресконференция за 2016 година Барак Обама заяви, че Русия „в действителност” е „хакнала електронните пощи на Демократическата партия”, но реалният процес на гласуване на президентските избори не е бил компрометиран.

„Нашата цел продължава да бъде да изпращаме ясни послания към Русия и други да не правят това на нас, защото ние можем да направим неща на вас”, каза американският държавен секретар.

„Съобщението ще бъде директно получено от руснаците и няма да е оповестено”, каза по рано президента Обама.

Пред MSNBC Джон Кери заяви също, че кибер атаките не се случват само в САЩ, но и в Европа и в други части на света.

“Смятам, че други държави са сериозно притеснени”, каза той и допълни: „Но се повдигат и по-сериозни въпроси за кибер конфликт. Не искам да използвам термина война, но очевидно това е на заден план и в мисленето на много хора относно опасностите, пред които сме изправени.”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *