След като пристигна снощи в руската столица, държавният секретар на САЩ Джон Кери се срещна днес с колегите си Сергей Лавров и Франк-Валтер Щайнмайер.

Кери сподели виждането си за мирния процес в Сирия преди началото на срещата с руския си колега: „Не може да се отрече, че резултатът от работата ни е донесъл напредък. Наблюдаваме крехко, но ползотворно утихване на насилието  в Сирия.”

Руско-американският диалог за Сирия позволи да се постигне напредък, но са нужни повече усилия, за да се формира баланс на интересите, коментира Сергей Лавров по време на разговора си с американския държавен секретар, предаде ТАСС.

По време на разговорите с немския външен министър Щайнмайер, двамата с Кери са обсъдили ситуациите в Сирия и Украйна, пише в съобщение на сайта на германското посолство в Москва. От своя страна Джон Кери публикува в twitter, че с Щайнмайер са „обменили мнения” за тези проблеми.

И Кери, и Щайнмайер са изразили желание Русия да стане по-сговорчива по темата за изпълнението на Минското мирно споразумение 2 и решаването на случая с украинския офицер Надежда Савченко, която беше осъдена на 22 години преди дни за смъртта на двама руски журналисти в Донбас.

По-късно днес държавният секретар на Съединените щати ще се срещне с руския президент Владимир Путин като се очаква двамата да обсъдят ставащото в Сирия и развитието на ситуацията след напускане на голяма част от руските военни.

Диалогът между Москва и Вашингтон е много затруднен поради редица разногласия между страните. Според руското външно министерство, цитирано то БНР, „серията от конфронтационни действия на САЩ по отношение на  украинската криза е нарушило много сътрудничеството им.” Кремъл не одобрява и периодичното пропагандиране на темата за „руската заплаха” по време на надпреварата за президентския пост в САЩ.

Един коментар за “Кери, Лавров и Щайнмайер обсъдиха проблемите в Сирия и Украйна

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *