Американският държавен секретар Джон Кери ще се срещне с колегата си от Русия Сергей Лавров днес (26-и юли). Двамата ще продължат да търсят начини за разрешаване на конфликта в Сирия, предаде Радио Свободна Европа.

Разговорът между двамата ще бъде в кулоарите на срещата на азиатските външни министри в Лаос. Целта е да се провери „дали е възможно… руснаците да започнат да действат правилно в Сирия,“ заяви министърът на отбраната на САЩ Ащън Картър на 25 юли.

Политиката на Русия досега е проточила 5-годишната гражданска война там [Сирия], коментира Картър.

„Надявахме се, че Москва ще стимулира политическо разрешение и преход, за да сложи край на гражданската война,“ каза той, но „те са далеч от постигането на това.“

В началото на месеца Джон Кери проведе разговори с президента на Русия Владимир Путин и със Сергей Лавров в Москва. Той постигна споразумение за „конкретни стъпки“ за запазване на примирието в Сирия и сътрудничество за борба с терористичните групи в страната.

И докато настоящите американски управляващи не са позитивно настроени към споделяне на информация с Русия, то кандидатът за президент на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп изглежда подкрепя идеята за сътрудничество с Москва в битката срещу „Ислямска Държава“ и „Джабхад ан-Нусра“.

„Нямаше ли да е добре, ако се обединим  Русия и ги разбием [„Ислямска държава“], заяви Тръмп по време на предизборен митинг в Северна Каролина.

Бизнесменът отрече той или Москва да имат пръст в изтичането в публичното пространство на имейли на опонента му от Демократическата партия Хилари Клинтън, които се отразиха негативно на отношението спрямо нея малко преди тя официално да бъде обявена за официалния кандидат-президент на партията си.

От щаба на Клинтън обвиниха Русия, че подкрепя Тръмп  и стой зад изтичането на информация.

Доналд Тръмп заяви пред Си Ен Ен, че това е „една от най-странните конспиративни теории“, които той някога е чувал.

Преди срещата с Джон Кери, Сергей Лавров отрече обвиненията.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *