Kia Motors America показа модела 2017 Optima Plug-in Hybrid (PHEV) на Автосалона в Чикаго.

Първият плъг-ин хибрид се присъединява към два други гориво-ефективни модела, включително 2017 Niro Hybrid Utility Vehicle (HUV) и 2017 Optima Hybrid (HEV). И трите модела са част от под-марката Kia Motors EcoDynamics, която набляга на разработването на екологосъобразни превозни средства.

Новата Optima PHEV е създадена с много от луксозните елементи като на движещия и се на газ брат, заедно с много ексклузивни-хибридни щрихи, уникални екстериорни елементи и специално създадени за модела алуминиеви джанти.

Optima Plug-in Hybrid ще се произвежда в Южна Корея и ще бъде пусната в продажба през четвъртото тримесечие на тази година. Цената на модела ще бъде обявена малко преди пускането в продажба.

Високоефективна хибридна технология

Новата 2017 Optima PHEV е създадена с двоен фокус върху ефективност и динамика при шофиране.

2.0-литровия „Nu“ 4-цилиндров GDI (директно впръскване на гориво) двигател, куплиран с 6-степенна автоматична трансмисия, дава мощност 154 к.с. при 6000 оборота в минута.

Електрическата мощност се създава от 50 киловатов мотор, който е с 42% по мощен от предишната Optima Hybrid. Тази хибридна система осигурява бърз и плавен преход от електрически до бензинов до хибриден режим както и по-плавен и качествен преход.

Цялостната ефективност на двигателя е подобрена с представянето на Високоволтажната електрическа маслена помпа (High Voltage Electric Oil Pump), която заменя комбинацията от механична и нисковолтажна маслена помпа при старата Optima Hybrid. Охлаждането на трансмисията се променя от въздух с вода. Всички тези промени водят до подобряване на представянето на двигателя с повече от 20%.

С очакван общ пробег от близо 966 км (600 мили) следващото поколение батерийна система на Optima PHEV включва 9.8 kWh литиево-йонен полимерен пакет, който произвежда 60% повече енергия спрямо предишната батерия. При напълно електрически режим очакваният пробег е близо 44 км.

Батерията е сложена зад задната седалка и резервната гума, с което се осигурява едно от най-големите багажни пространства сред всички PHEV модели със среден размер.

2017 Optima Plug-In Hybrid
2017 Optima Plug-In Hybrid

Допълнителна мощност за батерията се генерира от подобрената регенеративна спирачна система, която оптимизира максимално регенеративния въртящ момент чрез подобрения контрол между звеното за хибриден контрол и устройството за задействане на спирачките. По този начин се постига увеличение на възстановителната енергия с 10%.

Optima PHEV е оборудвана с порт за зареждане, разположен в предния калник от ляво. Пълно зареждане се постига за по-малко от 9 часа при 120V.

Ексклузивно за PHEV включва напълно електрически режим EV, който е подходящ за изминаване на кратки градски разстояния; хибриден режим HEV за шофиране по магистрала; режим зареждане, който увеличава насочването на енергия към батерията, докато се шофира с по-висока скорост. Енергията, произведена в режим зареждане, може да бъди използвана за EV режим.

Новата Eco-DAS (Система за за подпомагане на водача) включва първото приложение на Kia на Coasting Guide (ръководство за движение по инерция).

Аеродинамична форма и функция

Въпреки, че PHEV е възприел най-общо дизайна и стила на обновената Optima, той предлага отличителни характеристики и екстериорни елементи. Моделът постига най-ниският коефициент на челно съпротивление в сегмента си като Tesla Model S (0.24 Cd).

Активна решетка автоматично се отваря и затваря при високи и ниски скорости, с което се подобрява аеродинамиката и се оптимизира охлаждането на двигателя.

2017 Optima Plug-In Hybrid
2017 Optima Plug-In Hybrid

Множество други стилови разлики включват предна въздушна завеса, скосена задна броня, заден дифузьор, които са предназначени за рационализиране на въздушния поток.

Към това се добавя и модерно LED осветление, хромирани странични первазни калъпи, и ‘Eco Plug-In’ емблеми. Подобно на задвижваната на газ Optima, междуосието на PHEV е удължено с 1 см (сега 279,4 см). Дължината също е увеличена с 1 см до 485.4 см.

Интелигентна технология

Optima Plug-In Hybrid има технология за автономно спешно спиране на колата (AEB), което се активира, за да предотврати сблъсък или да намали щетите при сблъсък. Други важни системи в помощ на водача включват засичане на мъртва точка (BSD), разширен интелигентен круиз контрол (ASCC), предупредителна система при излизане от платното (LDWS) и система за предупреждение за челен удар (FCWS).

Към тези характеристики се добавят Android Auto™ или Apple CarPlay и безжична LTE връзка, с която се позволява директна връзка с колата за функции като отдалечен старт/стоп, включване на климатика и отключване/заключване на колата чрез приложението UVO.

2017-kia-optima-plug-in-hybrid-5-HR

Сред технологичните удобства на колата е и възможността да се откриват зарядни станци, опция за проверка на състоянието на зареждане, както и да се прави график зазареждане на батерията на колата.

Опцията за гласово разпознаване Google® Voice Recognition Local Search позволява хендсфри свързване.

Що се отнася до звука от Kia са вградили Harman/Kardon QuantumLogic™ Premium Surround Sound Audio System, с включени 10 говорителя, Clari-Fi™ технология и 630-ватов цифров усилвател.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *