Новият KIA Picanto бе представен за първи път пред медиите преди публичната му премиера на Международния автосалон в Женева през март тази година. Picanto се позиционира в А-сегмента, а създателите на модела са насочили усилията си към създаване на атрактивна за младите хора кола.

Както и при други модели, като Opel Adam, които са насочени към активните млади шофьори, Picanto ще се предлага с множество възможности за персонализация, за да се почувстват потребителите уникални. Наличен е избор от 11 свежи цвята, включително новите светъл лайм (‘Lime Light’), греещо червено (‘Shiny Red’), мастилено черно (‘Aurora Black’), свежо оранжево (‘Pop Orange’), искрящо сиво (‘Sparkling Silver’) и небесно синьо (‘Celestial Blue’).

Свързани новини:

Първи снимки на новото KIA Picanto

Серийно KIA Picanto е оборудван с 14-инчови стоманени джанти, а клиентите могат да избират между 4 варианта дизайн на джанти от алуминиева сплав с диаметри от 14 до 16 инча.

Колата е оборудвана с нови преди фарове с LED индикатори и LED дневни светлини.

За първи път KIA ще предложи при Picanto и GT-линия, вдъхновена от атлетичното излъчване на модели, позиционирани в по-висок клас, като Optima GT. Във варианта GT екстериорът на Picanto е изпълнен с червени, сребърни и черни акценти по решетката, страничните отвори и праговете, като включва и хромирани накрайници на двойния ауспух.

В интериорно отношение, дизайнът е издържан в преобладаващо хоризонтални линии, създаващи по-просторно усещане.

Върху централната конзола е разположен 7-инчов „плаващ“ сензорен екран с HMI (интерфейс човек-машина). Хромираните акценти около таблото придават по-изискана интериорна атмосфера, а големите вертикални вентилационни отвори в двата края маркират предната част на салона.

Черни и сиви седалки с текстилна тапицерия се предлагат стандартно с KIA Picanto, но и тук има възможности за персонализация, които, разбира се, ще вдигнат цената на колата. Цветовите решения са съответно:

  • кафяво – кафяви седалки със светлосини акценти;
  • черен гланц: комбинация от черна, сива и бяла тапицерия с бели декоративни шевове (налична също с черно или сиво като основен цвят);
  • синьо – тапицерия от плат или изкуствена кожа в тъмносиньо и синьо с бели и оранжеви шевове;
  • червено – черни и сиви седалки с червени акценти;
  • лайм – сива и светлосива тапицерия с шевове в цвят зелен лайм.

Picanto GT ще бъде оборудван с D-образен волан. Интериорът на тази версия ще бъде на разположение с пълната гама от цветови решения.

Трето поколение Picanto е с височина – 1485 мм, дължина – 3595 мм и ширина –1595 мм. Новата платформа разполага с по-дълго междуосие и удължен заден надвес, осигуряващи по-просторно вътрешно пространство (предният надвес е скъсен с 25 мм). Новото Picanto е окомплектовано с четири или пет места, като задната седалка е разделена на две или три места според предпочитанията на клиента (1,2 л модели са само 5 местни).

Багажникът нараства от 200 литра (VDA) до максимум 255 литра – най-голямата вместимост за автомобили в този клас – като разполага с под на две нива и възможност за настройка по височина в диапазон от 145 мм за осигуряване на допълнително пространство при нужда, както и за обособяване на отделена зона за съхранение под пода. Делимите и сгъваеми в съотношение 60:40 задни седалки могат напълно да се сгънат само с едно натискане на лоста за максимално удобство. Това увеличава и вместимостта на багажното отделение до 1010 литра.

Конструкторите на Picanto осъществяват серия от промени в окачването с цел постигане на по-голяма стабилност при пътуване и по-бърза реакция на автомобила.

Удълженото междуосие осигурява комфорт при пътуване и стабилно поведение при всякакви пътни настилки. Задната ос на торсионната греда е с нова форма, благодарение на която се постига намаляване с 1.8 кг на тежестта върху задната ос без загуба на ригидност.

Новата рейка на волана е с 13% увеличен коефициент на завъртане в сравнение с предшественика на Picanto. Това осигурява по-бърза реакция на действията на водача, но води и до намаляване на въртенето на волана до заключване, което прави модела по-лесен за управление при ниски скорости или в градски условия.

Новото Picanto е първият автомобил в своя клас, който предлага на потребителите torque vectoring  – допълнителна функция на Електронната система за контрол на стабилността (ESC).

Новото Picanto ще се предлага с гама от три бензинови двигателя. 1,0-литровият и 1,25-литровият (MPI) са наследство от второ поколение Picanto, но са получили редица подобрения за по-голяма ефективност.

От четвъртото тримесечие на 2017 г. в продажба влиза и новият 1,0-литров бензинов турбодвигател с директно впръскване T-GDI на KIA, абсолютна новост за Picanto. Всички двигатели са окомплектовани с 5-степенна механична скоростна кутия с предно предаване. Старт-стоп-система се предлага към някои от моделите с ръчна предавателна кутия, докато 1,25-литровият MPI двигател ще се предлага и с 4-степенна автоматична трансмисия.

1.0-литровият MPI двигател е с мощност от 67 к.с. при 5500 об./мин. и въртящ момент от 96 Нм. Подобренията включват нов изпускателен колектор, както и нова система за охлаждане със спирателен кран, която намалява времето, необходимо двигателят да загрее при студен старт. От своя страна, новата двустепенна маслена помпа намалява механичното триене.

Средният като капацитет в гамата 1,25-литров мотор MPI произвежда максимална мощност от 84 к.с. и въртящ момент от 122 Нм. За приложението му в новото Picanto инженерите на KIA са оптимизирали фазите на газоразпределение на двойната система CVVT на двигателя като едновременно с това са адаптирали сходна система за охлаждане със спирателен кран и за с 1,0-литровия MPI.

1,0-литровият T-GDI двигател, който ще дебютира в новото Picanto, произвежда 100 к.с. и въртящ момент от 172 Нм, най-високите показатели за мощност и въртящ момент, предлагани от KIA за модел от А-сегмента. Двигателят разполага с единичен турбокомпресор за мигновено ускорение, както и с вграден изпускателен колектор и доставка на гориво под високо налягане (200 бара).

Сред останалите подобрения по Picanto са модификации, осигуряващи по-добра изолация на салона от вибрации и шум, причинени от пътя, вятъра или двигателя. Моделът произвежда най-ниските нива на шум в своя клас – 39 dB на празен ход, с 3 dB по-малко от сегашния лидер в А-сегмента, и 68 dB в движение.

Разбира се, налични са и множество технологии, които неизменно присъстват в новите модели, вкл. големият сензорен екран с HMI в центъра на арматурното табло съдържа навигационна система с 3D карта и се предлага с Apple CarPlay™ и Android Auto™ за пълна интеграция със смартфон. Опционално се предлагат и безжично зарядно устройство за смартфон и USB-порт.

От KIA са работили и по сигурността на автомобила. Моделът е конструиран с удвоено количество усъвършенствана високоякостна стомана (AHSS) спрямо досегашния модел и разполага с богат набор от активни технологии за безопасност.

По-здравата, но и по-лека каросерия е оборудвана с шест въздушни възглавници (предни, предни странични и завеси), по желание могат да се добавят въздушна възглавница за коленете, както и набор от активни системи за безопасност. Те включат като стандартно оборудване Система за управление на стабилността на автомобила (VSM) с Електронен контрол на стабилността (ESC).

В допълнение, новото Picanto ще се предлага и със Система за автономно аварийно спиране (AEB).

Изцяло новото KIA Picanto ще влезе в продажба от второто тримесечие на 2017г. и ще се предлага със 7г. гаранция или 150 000 км.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *