Няколко месеца преди лансирането и на международните пазари KIA Stinger е подложена на сериозни изпитания. На север от тестовата база на компанията, разположена на пистата Нюрбургринг Нордшлайфе в Германия, инженерите подлагат новия фастбек спортен седан на KIA на екстремните минусови температури и ледени условия в Северна Швеция.

Целта им е да постигнат баланс между стабилно поведение на пътя в духа на Гран Туризмо при всякакви условия и подчертаното удоволствие от шофирането, характерно за спортен седан със задно задвижване.

На тестовите съоръжения в Арйеплог, Шведска Лапландия, KIA подложи автомобила на серия изпитания при ниско сцепление, както и слалом-тест на повърхността на замръзналото езеро Удяуре.

Този финален етап от програмата за изпитание на Stinger ще позволи на екипа от 100 експерта, участвали в разработването на модела, максимално да усъвършенстват управлението и при двете конфигурации (задно предаване и предаване на всичките колела), както и характеристиките на електронния инструментариум в помощ на водача.

Stinger е първият седан на KIA, който ще предложи на клиентите избор между задно задвижване и система 4×4, която осигурява максимално сцепление при всякакви пътни условия; За оптимален контрол при влажно или сухо време системата на задвижване на четирите колела AWD разполага и с Dynamic Torque Vectoring Control. Системата следи за действията на водача и условията на пътя, като при нужда автоматично подава допълнителна мощност или спирачна сила към отделните колела, за да се гарантира подходящо управление и при много тежки метеорологични условия. Автомобилите със задно задвижване могат да се възползват от предимствата на механичен диференциал с ограничено приплъзване за равномерно разпределение на силата върху задните колела. 3,3 л GT модели на Stinger ще бъдат оборудвани с ESC и система за контрол на теглителната сила (TCS) при спортен режим на управление.

На всички пазари Stinger ще се предлага със 7 г. гаранция, позната като стандарт при по-конвенционалните модели на KIA.

Потребителите на Stinger ще избират между три двигателя, в зависимост от конкретния пазар. Първият е 3,3-литровият турбо двигател V6 е с мощност от 370 к.с. и максимален въртящ момент от 510 Нм. С този двигател Stinger постига ускорение от 0 до 100 км/ч за 5,1 секунди, което го прави най-бързо ускоряващият автомобил, произвеждан някога от KIA. Втори вариант е 2-литровият 4-цилиндров турбодвигател произвеждащ 255 к.с. и максимален въртящ момент от 353 Нм. Третата опция, предлагана от южнокорейската марка е 2,2 литровият турбодизел, който се очаква да генерира най-много продажби на Stinger в Европа, с 200 к.с. и максимален въртящ момент от 440 Нм. Всички двигатели са оборудвани с 8-степенна автоматична трансмисия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *