Китай си постави цел за ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) с 6.5% през 2017 година, спрямо определените 6.5-7% за 2016 година, става ясно от правителствен доклад.

Следената отблизо от международните инвеститори цел е най-ниската за последните 25 години и по-ниска от отчетения миналата година 6.7% реален икономически ръст. За последно през 1992 година китайските власти са поставяли цел от 6% за ръст на брутния национален продукт.

Прогнозата е в съответствие с икономическите принципи и реалността, се казва в доклада, като се допълва, че тя ще помогне за стабилизиране на пазарните очаквания и подпомагане на структурните промени в страната.  Също така тя ще допринесе за постигане на целта за завършване изграждането на умерено проспериращо общество до 2020 година.

Тази година китайското правителство прогнозира създаването на 11 милиона работни места в градовете, което е с 1 милион повече от 2016 година, подчертавайки голямото значение, което Китай отдава на заетостта.

Икономическият растеж на страната намалява за шеста поредна година. Въпреки това резултатите от миналата година са надминали представянето на много други икономики и са допринесли за повече от 30% от глобалния растеж, се казва в доклада.

Индексът на потребителските цени е отчел ръст от 2% през 2016-а. Индустриалните печалби са скочили с 8.5%, а потреблението на енергия на единица БВП е намаляло с 5%, се посочва още в документа.

През 2017 година страната ще продължи да прилага проактивна фискална политика и предпазлива монетарна политика, за да задържи икономиката в подходящ диапазон, става ясно от доклада.

Един коментар за “Китай си постави цел за 6.5% ръст на БВП през 2017 г., най-ниската от 1992 г. насам

 • 5 март 2017 в 10:32
  Permalink

  Все още в Китай не зачитат истината, че сега икономическият растеж няма решаващо значение за устойчив обществен просперитет, защото при прилаганото неправилно управление на паричната система всички са със съдба на жертви и съпътстващи болезнени щети.
  В обстановка на допусканата държавна грешка хората, колкото повече работят за постигане на икономически растеж, толкова по-силен потенциал за множество стопански кризи се развива и съпътстващите злини са по-болезнени.
  Същественото за спасение от актуални злини е прилагане на правилно управление на паричната система.
  Възможностите са:
  1) При запазване на неправилното управление на паричната система – щетите се уголемяват.
  2) При правилно управление на паричната система – подсигурява се устойчив обществен просперитет.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *