Китайската икономика неочаквано отчете стабилен растеж през второто тримесечие, показват последните данни на Националното статистическо бюро на страната.

Брутният вътрешен продукт се е увеличил с 6.7% на годишна база, колкото беше регистриран и за първите три месеца на годината. Добрата новина е, че резултатът е малко по-добър от очакваните 6.6% увеличение.

Все пак втората най-силна икономика в света се стабилизира на най-ниското равнище за последните седем години, което увеличава напрежението върху Пекин да добави още икономически стимули.

Ръстът на БВП на Китай остава в целевите граници, поставени от Пекин, за 2016 година – между 6.5-7%, но според прогнози на анализатори, към края на годината реалният процент ще е по-близо до долната граница.

Темпът на забавяне на икономиката на страната притеснява инвеститорите в световен мащаб, тъй като Китай е главен търговски партньор на над 40 държави.

На местно ниво обаче забавянето не изглежда да е толкова голямо притеснение за управляващите, които искат да трансформират икономиката от ориентирана към износ и захранвана чрез дългове, към по-устойчив модел на растеж, разчитащ на потреблението и развитието на сферата на услугите.

Законодателите в Китай се опитаха да успокоят напрежението в някои сектори на икономиката – по-специално дребния бизнес и жилищния сектор – чрез разхлабване на паричната политика и осигуряване на фискални стимули, където е необходимо най-много.

Днес (15 юли) националната статистика на Китай публикува и данни за индустриалното производство. През юни то е нараснало с 6.2% на годишна база, надминавайки прогнозите за ъст от 5.9%.

Продажбите на дребно също се представиха по-добре от очакваното – 10.6% през шестия месец на годината, спрямо 10% през май. Това е и най-високото равнище за последните 5 месеца .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *