Китайските лидери обещаха днес, че ще подпомогнат икономическия растеж на страната чрез съкращаване на бизнес разходите и редуциране на излишните производствени мощности.

След планираната годишна среща, лидерите на Комунистическата партия обещаха също да намалят финансовите рискове и да овладеят вземането на дългове. Нарастването на задлъжнялостта предизвика загриженост относно възможни заплахи за финансовата система на Китай.

Ръководството при президента Си Цзинпин е в разгара на няколко-годишни усилия да се създаде по-устойчив растеж, основан на вътрешното потребление, вместо на търговията и инвестициите. Икономическият растеж на Китай се забави повече от очакваното през последните две години, което принуди правителството да балансира конкурентните изисквания за укрепване на икономиката и същевременно да продължава с реформирането на финансовата система.

Икономиката на Китай отчете по-слаб ръст – 6.9%, през третото тримесечие, което е най-ниското равнище от 6 години насам. В резултат Международният валутен фонд съобщи, че очаква БВП на страната да се повиши само с 6% през 2016 г.

Комунистическата партия настоява, че няма проблем с по-слабия растеж на страната след десетилетие, в което бяха отчетени поредни години на двуцифрен растеж. Проблем ще бъде обаче правителството да избегне скок на безработицата.

В днешното изявление се посочва, че от 2016 г. “ще бъде намалена тежестта върху предприятията”. Също така ще се стимулира “масово предприемачество и иновации,” но не се дават повече детайли.

Партията предприе мерки в полза на предприемачите, чрез редуциране на регулаторните одобрения, нужни за започване на бизнес. През ноември Пекин намали разходите за собственици на фирми чрез намаляване на лихвите, които кредитните съюзи и други малки заемодатели обявяват при даване на заеми на частни фирми.

Ще бъде “намален производствения капацитет,” се казва в партийното изявление. Това се отнася до индустрии, включващи производството на стомана, цимент, стъкло и соларни панели, където предлагането надминава търсенето.

Пренасищането на тези пазари доведе до ценови войни, които заплашват финансовото здраве на компаниите.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *