Потребителските цени в Китай са се покачили през февруари повече от очакваното, на фона на скок на цените на хранителните продукти.

Индексът на потребителските цени (CPI) в страната се е покачил с 2.3% на годишна база през втория месец на 2016 г., сочат данни на Националното статистическо бюро (NBS). Това е най-силното повишение от юли 2014 година и надминава прогнозите за ръст на инфлацията от 1.8%.

Инфлацията на цените на хранителните продукти се е увеличила от 4.1% през януари до 7.3% през февруари, показват данните на NBS. Цените на всички останали продукти са отчели спад на темпа на нарастване от 1.2% до 1%.

През последната година китайските власти се опитват да се справят със слабите равнища на производство и ниските инфлационни нива, чрез предприемане на редица мерки.

Народната банка на Китай (PBoC) осъществява операции на открития пазар на почти дневна база през последните няколко месеца, в опит да стимулира отпускането на заеми и да генерира икономически растеж. Миналата седмица централната банка намали и процента на задължителните банкови резерви.

През 2015 година втората най-силна икономика в света отчете едва 6.8% растеж, най-слабото равнище от 25 години насам. В същото време инфлацията в Китай е под поставената от PBoC цел от 3% (горна граница) за период от 2 години.

Докато данните за потребителските цени бяха окуражаващи, нещата не стоят така при производствените цени. Индексът на производствените цени (PPI) се е понижил с 4.9% през февруари, спрямо същия месец на 2015 година, след като през януари националната статистика на Китай регистрира спад на индекса с 5.3%.

PPI не е бил в позитивната зона от малко над 4 години. Все пак трябва да се отчете, че по-ниските входни производствени разходи са причината за дефлацията в производството, а не толкова слабото търсене.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *