Китайският премиер Ли Къцян каза по време на форума в Боао (Boao Forum for Asia), че правителството ще предприеме стъпки, с които да намали данъчните и бюрократични пречки за компаниите.

Той допълни, че Китай няма опит в прилагането на подобни реформи и ще бъде изправен пред някои предизвикателства.

Намеренията на правителството са част от поредицата от планове за намаляване на данъците с 500 млрд. юана, или повече от $75 млрд., както и реформиране на данък добавена стойност.

Ли също така каза, че Китай няма да обезценява юана за да подпомага износа, както и няма да помага на китайските компании да стават по-конкурентни. Той посочи, че правителството ще продължи да намалява свръхкапацитета на производствата в стоманения, въглищния и други сектори, а междувременно ще помага на малки частни предприятия да се развиват.

Китайският премиер коментира, че страната „ще използва пазарни инструменти”, за да създаде нови възможности за работа и да компенсира закриването на работни позиции, свързани с намаляване на индустриалния свръхкапацитет.

Напоследък китайските власти се опитват да успокоят пазарите, че икономиката на страната е здрава и няма основания за притеснение, въпреки отчетеното забавяне на растежа. Миналата седмица Ли коментира: „Докато оставаме на курса на реформите и отварянето към света, Китай няма да пострада от твърдо приземяване.”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *