Китай настоя Съединените щати да премахнат от Южна Корея противоракетната отбранителна система, която трябва да послужи като предпазно средство срещу евентуална атака от Северна Корея.

Според Пекин THAAD единицата може да може да бъде използвана като шпионско средство.

Противоракетната система е достигнала начален операционен капацитет, но ще бъде напълно работеща след няколко месеца, според американски официални лица.

Сеул вече използва отбранителна система Patriot PAC-3, но изключително развитият радар на THAAD е това, което Пекин не харесва и смята, че с него САЩ и Южна Корея ще достигнат отвъд границите на Северна Корея.

Говорителят на китайското външно министерство призова „двете страни незабавно да спрат разполагането“ и уточни, че Китай ще „предприеме необходимите мерки, за да предпази интересите си.“

“Китай винаги е смятал, че използването на мирен подход чрез диалог и консултации за разрешаване на ядрения проблем на полуострова е единствения реалистичен, възможен начин за премахване на ядрените оръжия и постигане на мир и стабилност там, и е единственият правилен избор“, коментира говорителят.

Системата THAАD е създадена за да сваля балистични ракети  с къс и среден обхват в терминалната им фаза, преди удара.

Според Пекин обаче тя може да бъде настроена да обхваща и Китай и така да бъде шпионирана страната.

Междувременно, Северна Корея обвини САЩ, че води полуострова към война, след като два американски бомбардировача осъществиха тренировъчни полети с въздушните сили на Южна Корея и Япония.

Според Пхенян двата B-1B Lancer бомбардировача са осъществили обучение за пускане на ядрени бомби върху ключови обекти в страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *