САЩ за пръв път беше изместена от Китай като основен търговски партньор на Германия през 2016 година и остава на трето място след Франция. Германският внос и износ с Китай се е увеличил до 170 млрд. евро миналата година, показват данни на Федералната статистическа служба на страната.

Резултатите ще се харесат на германското правителство, което си постави за цел да спаси глобалната свободна търговия, след като новият президент на Съединените щати Доналд Тръмп обяви, че ще наложи мита на вноса в страната, а негов топ съветник обвини Берлин, че използва слабото евро, за да стимулира износа си.

Вицеканцлерът Зигмар Габриел наскоро коментира, че Европейският съюз трябва да фокусира икономическата си политика към Азия, ако администрацията на Тръмп реши да преследва протекционистична политика.

Комбинираният търговски обмен на Германия с Франция е 167 млрд. евро, а със САЩ – 165 млрд. евро.

През 2015 година САЩ станаха топ търговски партньор на Германия, благодарение на ръста на икономиката и слабото евро, и за пръв път от 1961 година изместиха Франция от топ позицията и.

Отделно, днес германският Комитет за икономически връзки с Източна Европа обяви, че очаква при данните за износа на страната към Русия вероятно да се регистрира ръст от поне 5% тази година, което ще бъде първото покачване, откакто бяха наложени санкции на Москва през 2014 година, заради анексирането на Крим.

Ако се разглежда само износа на Германия, Съединените щати все още остават най-големите потребители на германски стоки (107 млрд. евро оборот). На второ място е Франция (101 млрд. евро), а на трето място се нарежда Великобритания (86 млрд. евро).

Обединеното кралство и САЩ са отговаряли за около 40% от рекордния търговски излишък на Германия през 2016 година, който е в размер на 252.9 млрд. евро.

Снимка: Wikimedia Commons

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *