Тази седмица Китайската централна банка вля рекордно голям обем средства във финансовата система на страната. Целта на банката е да предотврати евентуална парична ликвидна криза по време на предстоящите празници за Лунната нова година.

Само днес Народната банка на Китай предостави краткосрочни заеми на търговските кредитори (споразумения за обратно изкупуване), за 400 милиарда юана (около $60.8 млрд.) чрез операции на открият пазар.

Два са основните фактори, които доведоха до този агресивен ход на банката. На първо място е решението на институцията да инжектира 600 млрд. юана в банковата система чрез краткосрочни и средносрочни заеми като форма на алтернативна стимулираща парична политика. Чрез нея се цели намаляване на разходите за финансиране в страната.

Другата причина за сериозното влизане на капитали са предстоящите едноседмични празници за Лунната Нова година, които започват на 7 февруари. По време на тези празници обикновено има солиден скок в търсенето на пари в брой, тъй като китайските потребители се отдават на голямо пазаруване и раздават на приятели и роднини т.нар. „червени пакети“, съдържащи банкноти на местната валута.

Солидната подкрепа от страна на централната банка на Китай не успява да подкрепи основните борсови индекси. Shanghai Composite приключи днешния ден със солиден спад от 3.22%. Японският фондов индекс Nikkei се понижи с 2.43%, индексът Hang Seng падна с 1.73%, а южнокорейският индекс Kospi се понижи с 0.27%.

 

Един коментар за “Китайската народна банка направи поредна парична инжекция

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *