Разполагането на американски отбранителни системи THAAD в Южна Корея дестабилизира стратегическия регионален баланс и подкопава стратегическите интереси на Китай, както и стратегическото взаимно доверие между Китай-САЩ и Китай-Южна Корея, заяви говорител на китайското Министерство на националната отбрана, цитиран от агенция Xinhua.

На въпрос за предстоящата руско-китайска военна тренировка в Южнокитайско море, министерският говорител каза, че Китай и Русия са осъществили три рунда на консултации в периода 16-21 август и са стигнали до единодушие за планове за изпълнение, комуникация и логистични въпроси. Темата на тренировката ще бъде „съвместни действия по отбрана в морето“.

Китайските сухопътни и въздушни сили наскоро са осъществили и рутинни упражнения в Японско море и западния Тихоокеански регион. То е било осъществено в съответствие с международните закони и практики и не е било насочено срещу определена държава или цел, посочи говорителят.

Той също така отново изрази опозицията на Китай срещу опитите на Япония да изпрати отбранителни сили, които да се присъединят към американските операции за „свобода на корабоплаването“ в Южнокитайско море.

Китайската армия е решена да отбранява териториалната си независимост и морските си интереси, и ще отговори на всички заплахи и предизвикателства, допълни официалното лице.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *