Китай вероятно ще инвестира повече от $1 трилион в чужбина през следващите 5 години, коментира китайският премиер Ли Къцян, цитиран от държавния сайт China Daily. Къцян говори на икономическия и търговски форум в Суджоу (Китай), на който се срещат правителствените ръководители на Китай и страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ). България също има представителна делегация на събитието.

Китайският премиер коментира също, че страната му вероятно ще внесе стоки на стойност над $10 трилиона за този период, посочвайки годишния ръст на обемите на вноса въпреки забавянето на икономиката на Китай.

За 16-те държави от ЦИЕ това ще осигури повече възможности за увеличаване на търговските им връзки с втората най-голяма икономическа сила в света, каза Ли, като добави, че изрично ще настоява за развитие на експресния маршрут по суша и море между Китай и Европа.

Къцян коментира, че Китай може да осигури по-гъвкави условия за финансиране на страните от ЦИЕ за подобряване на инфраструктурата им, стига те от своя страна да използват китайско оборудване и продукти. Китай има интерес да инвестира в строителство и подобряване на пристанищна инфраструктура около Балтийско, Адриатическо и Черно море, добави той.

През първите десет месеца на 2015 година търговията между Китай и страните от Централна и Източна Европа е достигнала $50 милиарда, което е увеличение с 10.1% на годишна база.

По-рано във вторник (24.11) китайският премиер посочи, че страната е близо до целта си за икономически растеж от 7% тази година. Ли увери европейските лидери, че китайската икономика е стабилна и адаптивна, и, ако годишният икономически растеж на Китай остане над 6.5% през следващите няколко години, страната ще се приближи до целта си да се превърне в развита икономика до 2020 година.  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *