Германският канцлер Ангела Меркел не успява да сформира коалиционно правителство. Партиите, които евентуално трябва да съставят управляващия кабинет не успяха да постигнат консенсус по ключови въпроси като миграцията и финансите, затова преговорите ще продължат и през почивните дни.

Консервативната ХДС на Меркел, про-бизнес ориентираната Свободни демократи (FDP) и Зелените обявиха тази сутрин, че преговорите ще бъдат възобновени по обед днес.

Лидерът на FDP  Кристиан Линднер заяви, че е постигнат прогрес по темите дигитализация, Европа и други проблеми, но не и по ключовите теми за миграцията и финансите.

Ако не бъде постигнато споразумение за коалиция „Ямайка” (наречена така заради цветовете на трите партии, съвпадащи с цветовете на флага на карибския остров), това може да доведе до нови избори в Германия.

Подобен ход не е желан от нито една от партиите, тъй като има опасения, че крайнодясната Алтернатива за Германия, може да спечели още места в парламента.

Консервативният блок на Меркел, и по-специално баварската ХСС, настоява тя да не отстъпва от ключови проблеми при преговорите. ХСС иска да се запази ограничението на броя мигранти влизащи в страната годишно на 200 000. Зелените обаче смятат това за противоконституционно.

Ангела Меркел може да опита да се обедини с предишните си коалиционни партньори – социалдемократите, но те заявиха след изборите, че ще останат опозиция.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *