Евродепутатите приеха работниците, които биват командировани временно в друга държава от Европейския съюз, да получават еднакво заплащане за една и съща работа на едно и също място, предаде пресслужбата на ЕП.

Новите правила бяха приети с 456 гласа „за“, 147 „против“ и 49 въздържали се. Целта е да се осигури по-добра защита за командированите работници, както и основа за справедлива конкуренция между компаниите.

Одобреният текст предвижда трудовото законодателството в държавата домакин да важи за командированите работници. В допълнение на правните разпоредби държавите-членки могат да приложат широки представителни регионални или секторни колективни споразумения, които досега се прилагаха само в строителния сектор.

Разходите за път и настаняване трябва да се поемат от работодателя, а не да се удържат от заплатата на служителите. Работодателите също ще трябва да осигурят достойни условия за настаняване в съответствие с националното законодателство.

Максималният период за командировка е 12 месеца. Тя може да бъде удължена с 6 месеца. След този период работните условия ще съответстват на трудовото законодателство в държавата домакин.

В случай на измамна командировка към т.нар. фирми – пощенски кутии, държавите членки трябва да съдействат за осигуряването на защита на командирования работник, като се съобразят поне с Директивата за командироването на работници.

По отношение на транспортния сектор промените за командированите работници ще бъдат приложени щом пакетът „Мобилност” влезе в сила. Дотогава е приложима версията от 1996 година.

Страните от Евросъюза имат 2 години, за да транспонират и приложат новите правила в местното законодателство.

Снимка: Jochen Teufel, Wikimedia

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *